Védikus kozmológia

A védikus filozófia és asztrológia rendszere a Purusa (Tudatosság-Férfi-Lélek) és a Prakriti (Anyag-Teremtés-Nő), az univerzális elme alkotói, az anyag világába ereszkedve létrehozzák  az Ahamkárát.
Mi az Ahamkára? A hamis egót hívjuk Ahamkárának, de fontos tudni, hogy védikus értelemben kizárólag hamis egó létezik, így ha az egó kifejezést használjuk, az minden  esetben a hamis egót jelenti.
A egó a Gúnákon keresztül képes kifejeződni a világban, ezek a radzsasz, a tamasz és a szattva minőségek. Ez az anyagi természet három kötőereje. Ez az a három univerzális dinamika, ami meghatároz minket amikor a földi testünkben tartózkodunk.

Védikus asztrológiában az ég térképét ezen három kötőerő alapján is osztályozzuk, ez által nyerhetünk rálátást a bolygók működéseire, természeteire és egymással való összefüggéseikre.

Radzsasztikus minőséget hordoz a Merkúr és a Vénusz.
Tamasztikus minőséget hordoz a Szaturnusz, a Mars, a Rahu és a Ketu.
Szattvikus minőséget hordoz a Nap, a Hold és a Jupiter.
Minden bolygó valamelyik minőséget képviseli
Hold és Vénusz: VÍZ.
Nap, Mars Ketu: TŰZ.
Merkúr: FÖLD
Szaturnusz, Rahu: LEVEGŐ
Jupiter: ÉTER

A fenti minőségek mindannyiunkban jelen vannak valamilyen mennyiségben és formában, egymással összefüggésben. Ezek működése határozza meg azt, ahogyan jelenlegi földi formánkban élünk.

Személyes védikus horoszkópod ITT tudod megrendelni.