Komfortzóna függőség

Szerző: | 2018.márc.12. | Életmód, Jógapszichológia

Komfortzóna függőség – érint téged?

 

Sokan képtelenek megoldani a problémáikat és úgy érzik, hiába fordultak segítségért szakemberekhez, legyen az asztrológus, spirituális tanácsadó, pszichológus…
Egy-egy ilyen alkalomkor hatékony módszereket tanulhatnak meg a páciensek, feltáródnak előttük a problémáik gyökerei, akár azonnali gyógyulások következhetnek be, egy idő után mégis azon kapják magukat, hogy visszatér az eredeti problémájuk, legyen az egy élethelyzeti nehézség, párkapcsolati gondok, fizikai betegségek…
Vajon miért lehetséges ez?
A válasz nem bonyolult, ez pedig a komfortzóna-függőség.
A komfortzóna-függőség egy igen gyakori jelenség a lelki, mentális, spirituális oldalról közelítőknek is. Ugyanez megtalálható a fizikai-anyagi dominanciát képviselő emberek életében, például amikor eljár az ember a csontkovácshoz, rendbeteszi, majd nemsokára ugyanazzal a gonddal újra visszamegy…a rosszabb esetben pedig nem megy, inkább lemond a javulásról, mert úgy gondolja: ez csak egy kis ideig használ, neki úgyis mindegy… Pedig semmi baj  a csontkováccsal, egyszerűen arról van szó, hogy emberünk a kezelések között ugyanazt az életformát élte mint előtte, amelyből a gondjai támadtak.

A komfortzóna-függőség tulajdonképpen azt jelenti, hogy az egyén képtelen kiszakadni abból a mentális-fizikai-szellemi környezetből, amihez hozzászokott, amiben otthonosan, biztonságban  érzi magát. Ez pedig táptalaja a problémájának, így egy ördögi kört generál: komfortzóna általi problémák-kezelések-visszatérés a komfortzónába-komfortzóna általi problémák.

Van kiút?
Mint mindenből, természetesen ebből az ördögi körből is van kiút.
Az első, fő szempont, hogy eljussunk addig a felismerésig, hogy mi vagyunk azok, akik újra és újra ugyanazt a komfortzónát választjuk, és már ennek tudatában keressünk segítséget.
A komfortzóna nem az amiben jól érzed magad, hanem amihez hozzászoktál. Az a mentális-anyagi-szellemi környezet, amiben otthon vagy. Tudod mi után mi következik, mikor fáj, mikor és hogyan érzed magad rosszul benne. Ismered. Ezért nem tudsz tőle elszakadni. Valójában ezért a hamis biztonságért az egészségeddel, a boldogságoddal, a jeleneddel és a jövőddel fizetsz.
Ha mindig van kifogásod, hogy miért nem tudsz változtatni, miért nem lépsz, látszólag mások érdekeit tolod előtérbe, ha mindig van egy rajtad kívül álló ok, biztos lehetsz benne, hogy a komfortzónád tart fogva.
Komfortzónánk tudatalattinkkal szorosan összefonódik. Tudatalattink kétmilliószor erősebb a hétköznapi tudatosságunknál. Ezért a komfortzóna-függőséget olyan módszerekkel, technikákkal érdemes kezelni, amik erőteljesen hatnak a tudatalattinkra.
Amikor olyan módszereket alkalmazol, amik az energiatestedre hatnak, a durva anyagi világodban megjelenik a változás. Nem valószínű, hogy ez egy könnyű út lesz, és az sem, hogy végig tudod követni fejben a folyamatodat.  Egyetlen dolog biztos: a változás, ami lebontja a komfortzónád falait és megajándékoz egy lehetőségekkel teli élettel. Ami nem épít és nem fejleszt téged az elmarad az életedből, legyen ez emberi kapcsolat, régi épületek, tárgyak, helyek… Ami utadat szolgálja, az megjelenik számodra, anélkül, hogy keservesen erőlködnél, hogy megtaláld.
Akik a hosszabb, finomabb oldási technikákat kedvelik, nekik kifejezetten ajánlhatóak a jógikus rendszerek, amiben az a különleges, hogy mindenki el tudja kezdeni onnan, ahol éppen van. Nem kell hozzá vallás, előképzettség és sok pénz sem, sokszor egy-egy problémát megoldhatunk egy egyszeri konzultációval, amit ha következetesen alkalmazunk, nem szükséges ismételni.

Kapcsolódó cikkek: Te min változtatnál? 

Egyéni oldási lehetőségek

Tavaszi méregtelenítés

A beleknek szükségük van a táplálék megfelelő feldolgozására és hasznosítására, hogy a szervezetet tisztán és egészségesen tartsák. Ha ez nem sikerül, a felesleges anyagok felgyülemlenek és károsítják a bélflórát, ami megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását.

10 milliószoros napok

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek. Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak...

A neurotikus pozitivizmus 

Te hallottál már a neurotikus pozitivizmusról? Ezt  a kifejezést a lányom egyik osztálytársának az anyukájától hallottam először és amikor rákerestem a neten nem dobott ki rá semmit. Így közvetlenül a megalkotójától ismerhettem meg. Igazából ő egyszerűen csak nekem...