Védikus kozmológia

Szerző: | 2018.jan.11. | Asztrológia

A védikus filozófia és asztrológia rendszere a Purusa (Tudatosság-Férfi-Lélek) és a Prakriti (Anyag-Teremtés-Nő), az univerzális elme alkotói, az anyag világába ereszkedve létrehozzák  az Ahamkárát.

Ahamkárának a hamis egót hívjuk. Fontos tudni, hogy védikus értelemben kizárólag hamis egó létezik, így amikor az egó kifejezést használjuk, az minden esetben hamis egót jelent.

Az egónk a Gúnákon keresztül képes kifejeződni a világban, ezek a radzsasz, a tamasz és a szattva minőségek. Ez az anyagi természet három kötőereje. Ez az a három univerzális dinamika, ami meghatároz minket amikor a földi testünkben tartózkodunk.

Védikus asztrológiában az ég térképét ezen három kötőerő alapján is osztályozzuk, ez által nyerhetünk rálátást a bolygók működéseire, természeteire és egymással való összefüggéseikre.

Radzsasztikus minőséget hordoz a Merkúr és a Vénusz.

Tamasztikus minőséget hordoz a Szaturnusz, a Mars, a Rahu és a Ketu.

Szattvikus minőséget hordoz a Nap, a Hold és a Jupiter.

Minden bolygó valamelyik minőséget képviseli
Hold és Vénusz: VÍZ.
Nap, Mars Ketu: TŰZ.
Merkúr: FÖLD
Szaturnusz, Rahu: LEVEGŐ

Jupiter: ÉTER

A fenti minőségek mindannyiunkban jelen vannak valamilyen mennyiségben és formában, egymással összefüggésben. Ezek működése határozza meg azt, ahogyan jelenlegi földi formánkban élünk.

 

Ájurvédikus cseresznye kúra

A cseresznye  tökéletes választás a Kapha dósa egyensúlyhiány kezelésére szervezetünkben és remek tavaszi tisztítókúrát  végezhetünk általa. 
Sokaknak először a hashajtó hatása jut eszébe, de a cseresznye általi többszöri, lazább székletürítés nem betegség, csupán a ternészetes tisztulás része. 

Tavaszi méregtelenítés

A beleknek szükségük van a táplálék megfelelő feldolgozására és hasznosítására, hogy a szervezetet tisztán és egészségesen tartsák. Ha ez nem sikerül, a felesleges anyagok felgyülemlenek és károsítják a bélflórát, ami megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását.

10 milliószoros napok

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek. Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak...