10 milliószoros napok

Szerző: | 2023.febr.22. | Asztrológia

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek.

Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak vissza ránk, érdemes ezzel a tudatossággal tevékenykedni.

2023-ban a következő dátumokra esnek: 

Március 7 Chötrül Düchen:  vajból készült mécseseket, apró gyertyákat gyújtanak, és Buddha csodatévő tetteit idézik fel. A Csodák ünnepe, idén keddre esik.

Június 4 Saka Dawa Düchen:  A születés, a megvilágosodás, a halál évfordulója.  Buddha születésnapja és az  a nap, amikor Sziddhárta herceg 35 évesen megszabadult földi szenvedéseitől, megvilágosodott. Vasárnapra esik.

Július 21 Chokhör Düchen, az Imakerék ünnepe. A Négy Nemes Igazsághoz kapcsolódik. Péntekre esik.

Az 1. nemes igazság a dukkha, ami azt  kimondja, hogy a lét egyenlő a szenvedéssel.

A 2. nemes igazság az annica (mulandóság) vagy tanha (sóvárgás) ismert, ami körülbelül azt jelenti, hogy az univerzumban semmi sem maradandó.

A 3. nemes igazság kimondja, hogy a reinkarnációt, vagyis az élet és halál újra és újra ismétlődő szenvedéseit csak a múló vágyak teljes felszámolásával érhetjük el.


A 4. nemes igazság pedig kimondja, hogy a nyolcrétű nemes ösvény segítségével képesek lehetünk minden vágyunk elhagyására.

November 4 Lhabab Düchen,  Buddha a Mennybe szállt az istenek közé, ahonnan később visszatért, és tanította az embereket. Idén ez szombatra esik, amely a Mennybemenetel ünnepe. A legenda szerint Buddha köszönetet mondott édesanyjának, mert megszabadította őt a szamszárától, vagyis a születés körforgásától.

Ájurvédikus cseresznye kúra

A cseresznye  tökéletes választás a Kapha dósa egyensúlyhiány kezelésére szervezetünkben és remek tavaszi tisztítókúrát  végezhetünk általa. 
Sokaknak először a hashajtó hatása jut eszébe, de a cseresznye általi többszöri, lazább székletürítés nem betegség, csupán a ternészetes tisztulás része. 

Tavaszi méregtelenítés

A beleknek szükségük van a táplálék megfelelő feldolgozására és hasznosítására, hogy a szervezetet tisztán és egészségesen tartsák. Ha ez nem sikerül, a felesleges anyagok felgyülemlenek és károsítják a bélflórát, ami megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását.

A neurotikus pozitivizmus 

Te hallottál már a neurotikus pozitivizmusról? Ezt  a kifejezést a lányom egyik osztálytársának az anyukájától hallottam először és amikor rákerestem a neten nem dobott ki rá semmit. Így közvetlenül a megalkotójától ismerhettem meg. Igazából ő egyszerűen csak nekem...