Ájurvédikus cseresznye kúra

Szerző: | 2024.máj.28. | egészség, Életmód

Itt a szezonja, tudd meg mire és hogyan alkalmazhatod a cseresznye fogyasztását az egészséged megóvása érdekében!
Az ájurvédában megkülönböztetett 3 dósa – amelyből mindannyiunk testi minősége különböző egyensúlyi aránnyal tevődik össze – felborulása okozza az egészségünk harmóniájának felborulását.
Mi alapjában húsfogyasztó nemzet vagyunk, a tavaszi időszakban ezért különösen fontos, hogy megtisztítsuk a szervezetünket az ámától, attól a ragacsos, felesleges anyagi felhalmozódástól, ami felborítja a dósáink természetes harmóniáját.
 A Váta, Pitta és Kapha dósák irányítják minden fizikai és mentális folyamatunkat, és minden élőlényt egyedivé tesznek. A dósák a természet öt  eleméből és a hozzájuk kapcsolódó tulajdonságaikból származnak. A Váta a térből és a levegőből, a Pita a tűzből és a Kapha a földből és a vízből áll. E három dósa normál arányának változása természetes egészségi egyensúlyunk felborulásának oka.
 
A cseresznye tökéletes választás a Kapha dósa egyensúlyhiány kezelésére szervezetünkben és remek tavaszi tisztítókúrát végezhetünk általa. 
Sokaknak először a hashajtó hatása jut eszébe, de a cseresznye általi többszöri, lazább székletürítés nem betegség, csupán a ternészetes tisztulás része.  A székletürítés, külön megérne egy külön fejezetet, a nyugati világban általánosan normálisnak fogadják a napi egy széklet ürülését az étkezések gyakoriságától, mennyiségétől és minőségétől függetlenül. Az ajurvéda azonban úgy közelíti meg, ha minden étkezésre jut egy székletürítés, az az optimális emésztési és ürítési folyamat.

A cseresznye hatásai ajurvédikus megközelítéssel: cseresznye

– vértisztító hatású
– megszépíti a bőrt
– segít fenntartani a szervezet ph egyensúlyát
– csökkenti a májpangást
– csökkenti a felesleges húgysavszintet
– megelőznek és kezelnek vele köszvényt
– jót tesz a szemnek
– tartalmaz A, B és C vitaminokat, kálciumot, nátriumot és foszfort
Alkalmazhatjuk kúraszerűen, ha ki akarjuk maxolni a jótékony hatásait, a cseresznyeszezon ideje alatt fogyasszunk el kúraszerűen testsúlytól függően  naponta 30-70 dkg nyers cseresznyét, odafigyelve a következőkre:
– a kúra alatt tartózkodjunk az állati eredetű és erősen olajos, csípős, túlfűszerezett ételektől
– csökkentsük a szénhidrátok és az adalékanyagok bevitelét
– tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól és stimulánsoktól

Amire a kúra végére számíthatunk:

– tehermentes ízületek,
– csökkenő, vagy elmúló ízületi dagadások és fájdalmak
– laposabb has, fogyás
– tiszta bőr
– magasabb energia.
Szerencsés esetben a cseresznye szezonja május vágétől júliusog tart, így simán belefér akár egy 21 napos tisztítókúra is, de ha már 7 napon át végezzük, akkor is áldásos hatásokkal bír.
Ne feledkezzünk meg a kúra ideje alatt, az egészséges testmozgásról sem, ha nem sportolunk semmit, a napi 20 -30 perc séta, gyaloglás mindenképpen legyen meg.
Befőtt, hő- és egyéb tartósítási eljárásoknak alávetett cseresznye vagy cseresznyelé nem alkalmas erre a folyamatra.

Tavaszi méregtelenítés

A beleknek szükségük van a táplálék megfelelő feldolgozására és hasznosítására, hogy a szervezetet tisztán és egészségesen tartsák. Ha ez nem sikerül, a felesleges anyagok felgyülemlenek és károsítják a bélflórát, ami megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását.

10 milliószoros napok

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek. Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak...

A neurotikus pozitivizmus 

Te hallottál már a neurotikus pozitivizmusról? Ezt  a kifejezést a lányom egyik osztálytársának az anyukájától hallottam először és amikor rákerestem a neten nem dobott ki rá semmit. Így közvetlenül a megalkotójától ismerhettem meg. Igazából ő egyszerűen csak nekem...