A biztonságos böjtölés titkai

Szerző: | 2018.febr.15. | Életmód

11 tipp a sikeres böjtért

Évszakváltáskor érdemes rendszeresen böjtöket tartani, ez most éppen aktuális is, ám fontos, hogy ne fogjunk neki felkészületlenül, mert úgy árthatunk is vele magunknak.
Amikor böjtölni akarsz mindenképpen tartsd szem előtt a személyes alkatodat: vata, pita alkatúaknak nagyobb tervezést igényel egy hosszú távú böjt megvalósítsa, míg egy kaphának kicsit könnyebb dolga van.
Ezeken felül vegyük figyelembe egyéni tulajdonságainkat, az általános étkezési szokásainkat. Ha húsevő vagy, az is bőven elég lehet, ha megvonod a húst magadtól negyven napra, -vagy az általad választott időre,-ám ha a cukros üdítőket használod napi szinten, egy negyven napos mentesség már csodákat tehet a szervezeteddel, amennyiben tiszta vízzel helyettesíted, és nem nyúlsz egyéb pótszerekhez, amikor a megvonás tüneteit enyhíteni akarod.
A komolyabb, nyersvegán , illetve vízböjtök megfelelő felkészültséget igényelnek, semmiképpen ne vágj bele egyedül, ha nincs benne rutinod, kérd ki szakember tanácsát.

 

Minden böjt tulajdonképpen egyfajta szádhana: olyan spirituális gyakorlat, amit magadért teszel, spirituális fejlődésed, rossz karmáid enyhítése és jó karma létrehozása céljából.

Egyetlen böjtfajtát kivéve, minden böjt elengedhetetlen alapeleme a víz. Általános értelemben sem mindegy, hogy honnan származik a vizünk, a legjobb, ha van lehetőségünk tiszta forrásvízhez jutni, ám ez a legtöbbünk számára rendszeresen szinte lehetetlen a mai kor körülményei között.
Viszont van módunk tisztítani és energetizálni a csapból vagy az ásványvizes palackból származó vizeinket is, akár drága akár olcsóbb víztisztító berendezésekkel, akár kisebb házi praktikákkal, ezekből nézzünk most néhányat:
-facsarj bele néhány csepp citromlevet
-tegyél bele egy csipetnyi sót
-használj olyan szimbólummal ellátott poharat, üveget, ami energetikailag tisztítja és feltölti a vizedet: akár magad is lerajzolhatod egy papírra amit az edényedre ragasztasz, vagy alá teszed bizonyos ideig, ám ha fontos számodra a környezetvédelem, vásárolhatsz készen, vagy készíttethetsz speciálisan erre a célra saját, egyedi üveget is, olyan szimbólummal, amit rendszeresen használni szeretnél.

kép innen: pixabay.com

Mivel támogathatod a böjtödet?

Szabad levegőn tartózkodással, sétálj nagyokat. A rendszeres természeti környezetben való tartózkodás minden spirituális fejlődéshez hozzájárulás. Fokozhatod a hatást, ha mezítláb járkálsz vagy a szabadban alszol.

Magánnyal, egyedülléttel. Remek alkalom arra, hogy olvass, mantrázz, jógázz vagy más olyan dolgokat tegyél, amik erősítenek és megnyugtatnak.

Meditációkkal. Egyedül is csoportban is meditálhatsz, ez felerősíti a böjtöd hatását és ez fordítva is igaz, a böjtölés tiszta utat teremt az ilyen jellegű tevékenységek számára.
Olyan emberek társaságát keresd, akik maguk is éppen böjtölnek és nem nem élnek szélsőséges érzelmi életet. Minden szattvikus minőségű cselekvés támogat a sikeres böjtölésben, a tamasztikus és radzsasztikus tevékenységek viszont nehézségeket okoznak.
Az alvásnak kiemelt jelentősége van.Fekhelyed legyen csendes, lehetőleg egyedüli, kényelmes. Vannak meghatározott napok, amikor az egész éjjeli ébrenlét alatt végzett spirituális gyakorlatok végzése az ajánlott.
Megfelelő időben való ébredéssel: a napfelkeltekor végzett meditációk, spirituális gyakorlatok hozzásegítenek a mindennapi harmóniához és a személyes spirituális fejlődésedhez.

 

Hogyan fog rád hatni?

Tisztítja a testedet. A testünk ahogyan képes raktározni, felhalmozni, így ezektől a betárolt felesleges, mérgező anyagoktól megszabadulni is. Tartsuk szem előtt, hogy a böjt nem fogyókúra -noha fogyhatsz tőle- sem nem éhezés, -bár lehetsz közben, főleg az elején éhes, amíg a gyomrod összehúzódása tart. Ha rendszeresen böjtölsz, megfelelő idő után sejtszinten regenerálja a tested, feltölt energiával.
Erősíti az immunrendszeredet erősíti, ellenállóbbá válsz a betegségekkel szemben, általános fáradékonyságod felváltja a vitalitás.
Jelentősen megjavul a koncentrációd, ezáltal hatékonyabbá válsz mind a munkádban, mind a magánéleti dolgaidban.
Helyrerázza az egódat: letisztul az elméd, a gondolataid, elmúlnak belőled a szélsőséges érzelmek.

 

Ájurvédikus cseresznye kúra

A cseresznye  tökéletes választás a Kapha dósa egyensúlyhiány kezelésére szervezetünkben és remek tavaszi tisztítókúrát  végezhetünk általa. 
Sokaknak először a hashajtó hatása jut eszébe, de a cseresznye általi többszöri, lazább székletürítés nem betegség, csupán a ternészetes tisztulás része. 

Tavaszi méregtelenítés

A beleknek szükségük van a táplálék megfelelő feldolgozására és hasznosítására, hogy a szervezetet tisztán és egészségesen tartsák. Ha ez nem sikerül, a felesleges anyagok felgyülemlenek és károsítják a bélflórát, ami megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását.

10 milliószoros napok

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek. Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak...