A MANTRÁK FAJTÁI

Manapság mindenféle pozitív megerősítést és egyéb többször elmondott, énekelt  vagy éppen írott, falra ragasztott versikéket is mantrának hívnak.

Mi hát a mantra valójában?

A mantra meditációs tárgy. Amit a védikus tradícióban  csak mester adhat beavatás útján. A mantra ugyanabba a tudatállapotba vezeti el használóját, amit a mantrát először megtapasztaló mester ért el.

Isteni kinyilatkoztatás és megfelelő mennyiségű  idő szükséges ahhoz, hogy elvetett magként növekedésnek induljon.

“A mantra egy hang, egy szótag vagy hangoknak a sorozata. Nem a jelentése, hanem a rezgése mutatja meg igazi jellegét. Segít az elme fókuszálásában és abban, hogy tudatában legyünk saját belső állapotunknak. Utat nyújt ahhoz, hogy megértsük saját magunkat, a belsőnket, az önvalónkat, és hogy koordináljuk, összhangba hozzuk a külső és a belső világunkat.”

(Szvámí Ráma)

Természetesen választhatunk magunknak mantrát az ismertebbek közül, ám tanítói, mesteri útmutatás nélkül nélkül nehezebb lehet az eredmény elérése, ami függ a kétkedéstől, a rendszerességtől, a rá fordított időtől és természetesen egyéni tudat- és energetikai állapotunktól.

Többféle mantra létezik, vannak a meditatív mantrák, amelyeket ha meditációnk tárgyául választunk, elvezethetnek a megvilágosodáshoz.

Guru mantráknak azokat a mantrákat nevezzük, amit személyesen, tanulóként, közvetlenül kapunk meg gurunktól egy magánjellegű beavatás alkalmával.Az ilyen mantrák a tudatlanság sötétségét hivatottak feloldani, miközben magasabb tudatállapotokat érhetünk el velük és védelmeznek is. A csittánkban tisztítanak és tesznek rendet, megszűnnek általuk a negatív programjaink.

Elmélkedő mantrák. A védikus hagyományok szerint, ezekhez jelentős filozófiai felkészültség szükséges, miután elértük a hat erényt, ami az önuralom, türelem, nyugalom,a belső konfliktusaink meghaladása, az érzéki örömökön való túllépés és a megszabadulás vágya.

Maha vidják: ezek a Maha mantrák,  a leghatékonyabbak és a legtitkosabb mantrák.Mindegyik más metafizikai alappal és a hozzá tartozó szádhana rendszerrel bír.

Szabar mantrák: bármely nyelvben jelen lehetnek, egy-egy ilyen mantra tartalmazhat több nyelvű elemeket is. Ide tartoznak az Upanisadokhoz nem köthető mantrák is.

 

Apta mantrák: azzal a guruval, tanítóval állnak különleges kapcsolatban, aki átadja őket. Erejük az átadó tiszta csakrarendszeréből és energiavezetékeiből és szándékából ered.


Ha szeretnél többet megtudni a mantrákról, itt és a Mantra ereje c könyvben olvashatsz róluk.

Miért van 108 szem a maládon? 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük