Tavaszi méregtelenítés

Szerző: | 2024.márc.20. | Életmód

Ebben az időszakban a kapha dósa uralkodik, amely a víz és a föld elemekből áll. A kapha dósa hozzájárul a tavaszi fáradtsághoz, a nyálkahártya gyulladásához, és a méreganyagok (áma) felgyülemléséhez, amelyek a téli időszak alatt halmozódtak fel a testben, a kevesebb mozgás és a nagyobb étvágy miatt. A szervezet tisztításával ezek a tünetek elkerülhetőek, vagy enyhíthetőek

A beleknek szükségük van a táplálék megfelelő feldolgozására és hasznosítására, hogy a szervezetet tisztán és egészségesen tartsák. Ha ez nem sikerül, a felesleges anyagok felgyülemlenek és károsítják a bélflórát, ami megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását. Ennek következtében ízületi, csonti vagy allergiás problémák alakulhatnak ki, amelyek kiütés, viszketés, szénanátha vagy más tünetek formájában mutatkozhatnak meg. Ezek a tünetek a toxinok miatt jönnek létre, amelyek a bélből a vérbe kerülnek.

A bél tisztaságát és a salakanyagok (áma) elkerülését az emésztési tűz (agni) segíti, amely gyorsítja az anyagcserét, és így hatékonyan alakítja át az ételt. Az ájurvéda szerint ez különösen fontos a kapha dósa típusú embereknek, akik a téli és tavaszi időszakban, amikor a kapha dósa erősebb a természetben, lassabb emésztésre hajlamosak, vagy a váta dósa típusú embereknek, akik gyakran hő- és emésztőtűz-hiányban szenvednek.

Változtatatások a tiszítások idejére:

A méregtelenítés ideje alatt érdemes kihagynod, vagy jelentősen csökkented a hús- és tejtermékeket az étrendedből.  Egyél kevesebb csokoládét, kekszet és fehér cukrot tartalmazó édességet. Helyette válassz friss vagy tartósítószermentes aszalt gyümölcsöt, sómentes diót és friss zöldséget. Igyál sok tiszta vizet, és kerüld az alkoholt és a kávét. Fogyassz friss zöldség- vagy gyümölcsleveket is.

A tisztulási folyamat során előfordulhatnak kellemetlen érzések, amelyek a toxinok kiürülése miatt alakulnak ki a testedből. De ne aggódj, ha kitartasz, a tisztító kúra a mozgással és a könnyű friss étrenddel együtt több energiát és jobb egészséget biztosít neked.

Fókuszban a máj és a vér: 

A vér a második szövet a testedben, amit a rasa táplál. A rasa viszi az ételt az egész testedben, és gondoskodik az izmaidról, a zsírodról, a csontjaidról és az ízületeidről, az idegrendszeredről és a reproduktív rendszeredről. A vér szállítja a sokféle fontos elemet és anyagot, de sajnos a belekben a rosszul feldolgozott étel miatt keletkező toxinokat és antigéneket is. (Ezek olyan anyagok, amiket a tested idegenként ismer fel, és ellene harcol.)

A véred tisztítása a májadban zajlik, és ahhoz, hogy a májad ezt a munkát jól tudja végezni, fontos, hogy minden évben megtisztítsd.

Fókuszban a nyirokrendszer

A nyirok az első szövet a testedben, amit az ájurvéda rasának hív (rasa). Ez az alapszövet, ami a napi ételből származó színtelen folyadék, táplálja a többi szövetedet, és benne vannak a fehérvérsejtjeid és a vérszérumod is. A nyirokrendszered megszabadítja a testedet a méreganyagoktól, amik a nyirokcsomóidban gyűlnek fel, és óvja a test védelmét.

A jó minőségű és tiszta plazmaszövet (rasa dhatu) fontos a szervezeted általános egészségéhez.

Érdemes a testünk tisztítása mellett érzelmileg is méregteleníteni.

Az érzelmi méregtelenítés egy olyan folyamat, amely segít megszabadulni a negatív érzésektől, mint a harag, a félelem, a bűntudat, a szégyen, a csalódás, a stressz vagy a szomorúság. Ezek az érzések akadályozhatnak abban, hogy boldogan és egészségesen élj, és befolyásolhatják a kapcsolataidat, az önbizalmadat, a döntéseidet és a teljesítményedet.

Az érzelmi méregtelenítés nem azt jelenti, hogy elnyomod vagy elkerülöd az érzéseidet, hanem hogy tudatosan és felelősen kezeled őket. Íme néhány tipp, hogyan teheted ezt meg:

  • Ismerd fel az érzéseidet. Ne tagadd vagy tagadd le, hogy mit érzel, hanem fogadd el és nevezd meg. Így könnyebben tudsz rajtuk dolgozni, és nem hagyod, hogy felgyülemeljenek benned.
  • Fejezd ki az érzéseidet. Ne tartsd magadban, hanem találj egy biztonságos és konstruktív módot, hogy kifejezd őket. Ez lehet írás, beszéd, rajz, zene, mozgás, meditáció vagy bármi, ami segít kiadni a gőzt. Ha szükséges, kérj segítséget egy baráttól, családtagtól, terapeutától vagy más megbízható személytől.
  • Engedd el az érzéseidet. Ne ragaszkodj hozzájuk, hanem engedd, hogy elillanjanak, amikor már nem szolgálnak téged. Ne hagyd, hogy a múltad meghatározza a jelenedet vagy a jövődet. Bocsáss meg magadnak és másoknak, és lépj tovább.
  • Tápláld az érzéseidet. Ne csak a negatív érzésekre figyelj, hanem erősítsd a pozitív érzéseidet is, mint a szeretet, az öröm, a hála, a békesség, a lelkesedés vagy a remény. Keress olyan tevékenységeket, embereket, helyeket vagy dolgokat, amelyek boldoggá tesznek, és töltsd velük az idődet. Légy kedves magadhoz és másokhoz, és adj visszajelzést a jó dolgokról.

10 milliószoros napok

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek. Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak...

A neurotikus pozitivizmus 

Te hallottál már a neurotikus pozitivizmusról? Ezt  a kifejezést a lányom egyik osztálytársának az anyukájától hallottam először és amikor rákerestem a neten nem dobott ki rá semmit. Így közvetlenül a megalkotójától ismerhettem meg. Igazából ő egyszerűen csak nekem...

Elfogadás és önismeret

A tapasztalás útja Ezoterikus körökben gyakran hallhatjuk: fogadd el! Fogadd el amiben vagy és könnyebb lesz...megoldódik. Valóban így van ez? Mit jelent valójában az elfogadás? Vannak olyan történések, amelyeket fájdalmasnak, igazságtalannak élünk meg. Noha ismerjük...