Tiszta fejjel szeretnél élni? Használd ezt!

Szerző: | 2019.jan.09. | Életmód, Jógapszichológia

Váltott lyukú orrlégzés – Anuloma Viloma

 

Az Anuloma Viloma a jógikus rendszerek egyik hatékony eszköze számunkra ahhoz, hogy életünket kiegyensúlyozottan, harmóniában élhessük.

Ez egy  légzéstechnika  amit egyedül, otthon is tudsz alkalmazni anélkül, hogy eljárj valahova.

Tudtad, hogy alapvetően amikor egészséges a légzésünk bizonyos időközönként, (kb 2 óra), mindig valamelyik orrlyukunkon áramlik hangsúlyosabban?

Ez azonban legtöbbünknél felborult. Jó hír, hogy ennek a légzéstechnikának az alkalmazásával helyre tudjuk állítani az egyensúlyt.

A bal orrlyukunk az Ida Nádihoz tartozik, amikor ez dominál, az hűsítő, pihentető hatással van az energetikai rendszerünkre. A jobb orrlyukunk a Pingala Nádihoz tartozik, amikor ez dominál, ez pedig egy meleg, tisztító hatással bír.

Hogyan végezzük?

-Helyezkedjünk el kényelmesen, egyenes gerinccel ülve és néhány percig figyeljük a légzésünk természetes ritmusát.

-A jobb kezünk mutató és középső ujját a homlokunkhoz emeljük, a hüvelykujjunkat a jobb, a gyűrűsujjunkat a bal orrlyukunkhoz.Kilégzés.

-A hüvelykujjunkkal befogjuk a jobb orrlyukat és  a bal orrlyukunkon át belégzés.

-Most elvesszük a hüvelykujjunkat a jobb orrjáratról, felszabadítva azt és ezzel egyidejűleg a gyűrűs ujjunkkal elzárjuk a balt. A felszabadított jobb orrjáraton át lélegezzünk ki, majd ugyanebben a  pozícióban lélegezzünk be.

-Ezután szabaddá tesszük bal orrlyukat, ugyanakkor elzárjuk  a jobbat, kilégzés, majd ugyanitt belégzés.

Eleinte végezzünk 3 kört, majd fokozatos a saját tempónkban emeljük fel.

Ha szeretnéd precízen, a saját tempódban megtanulni ezt a gyakorlatot, csatlakozz be a Vikesz Jóga zárt facebook csoportjába, ahol van lehetőséged tanulni, gyakorolni és minden kérdésedre szakmai választ kapsz Esztertől.

 

Itt tudsz jelentkezni: 

 

https://www.facebook.com/groups/970312993163667/?source_id=2256382831275396

Milyen hatásokra számíthatsz, ha rendszeresen elvégzed?

Ez a technika az Ida és a Pingala nadira hat, ami által ezek az energiacsatornáid kitisztulnak és feltöltődnek energiával. Amikor ez harmonizálódik, aktiválódik a Szusumna Nadi, a fő energia csatorna, ami által a tudatosságod emelkedni fog.

Kiegyensúlyozza a jobb és a bal agyféltekét.

Nyugtatja az idegrendszert.

Csökkenti a fejfájásra való hajlamot.

Növeli a vér oxigénszintjét.

Az elmét lecsendesíti.

A pszichés egyensúlyt elősegíti.

 

Mikor ne csináld?

-Amikor lázas vagy

-Ha  magas a vérnyomásod

-Ha depressziós vagy pszichiátriai kezelés alatt  állsz

-Ha alkoholt ittál vagy bármilyen más tudatmódosító szert, gyógyszert használtál

 

Emeld a tudatosságod velünk úgy, hogy másokon is képessé válj segíteni! 

Védikus önismereti tréner képzés

 

10 milliószoros napok

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek. Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak...

A neurotikus pozitivizmus 

Te hallottál már a neurotikus pozitivizmusról? Ezt  a kifejezést a lányom egyik osztálytársának az anyukájától hallottam először és amikor rákerestem a neten nem dobott ki rá semmit. Így közvetlenül a megalkotójától ismerhettem meg. Igazából ő egyszerűen csak nekem...

Elfogadás és önismeret

A tapasztalás útja Ezoterikus körökben gyakran hallhatjuk: fogadd el! Fogadd el amiben vagy és könnyebb lesz...megoldódik. Valóban így van ez? Mit jelent valójában az elfogadás? Vannak olyan történések, amelyeket fájdalmasnak, igazságtalannak élünk meg. Noha ismerjük...