Te min változtatnál?

Szerző: | 2018.márc.04. | Életmód, Jógapszichológia

Változtatnál?

Tudod te is magadról, hogy vannak olyan szokásaid, amik megmérgezik a mindennapjaidat? Amitől kövér leszel vagy boldogtalan? Amiket már úgy érzed, hogy nem tudsz abbahagyni, de rombolóan hatnak? Állandóan negatív gondolatokkal küzdesz? Kapcsolatfüggő vagy?

Mindannyiunknak megvannak a személyes rítusai, legyen az a reggeli cigi-kávé kombó, az ebéd utáni szieszta, az esti ima vagy akár a délutánonkénti edzés.
A szokásaink nélkül mintha élni sem tudnánk. Van ami  az egészségünkhöz, a lelki békénkhez szükséges és olyan is, ami árt nekünk, mégsem tudjuk elhagyni mert átvette felettünk az uralmat.
Szokásaink nagy része  radzsasztikus tulajdonságú, a szenvedély kötőereje az, ami egy szokás rabjává tehet minket. Minél többet ismétlünk meg egy egy mozdulatot, cselekvést,minél többször ejtünk ki egy-egy mondatot, futtatjuk ugyanazokat a gondolatokat, viselkedésmintákat, annál erősebben rögzül a mindennapjainkban és annál mélyebben válik személyiségünk részévé.
A szokásmegváltoztató kísérleteink azért fulladhatnak kudarcba, mert az ellenállás az alapjuk.
 Az elménk nagy játékos, ugyanaz az elme az, ami meg akar szabadulni egy általa rossznak ítélt szokástól, mint amelyikben jelen van. Így ugyanazon az energetikai tartományon belül kialakul egy harc, amiben nyilvánvaló, hogy a régóta működő program (a rossz szokásunk, magatartásmintánk), hosszú ideje tartó berögződése előnyben van a neki ellenszegülő akarattal szemben. Ilyenkor szokott az történni, hogy hirtelen elhatározásunk és vágyunk ereje kevésnek bizonyul és kudarcot vallunk hamar, vagy halogatás miatt el sem kezdjük megvalósítani a tervünket.

kép innen: unsplash.com

Az elmét megdolgozni tudatos és összetett feladat. Elsősorban ismerni kell a természetét, a működését, ez képes arra alapot adni, hogy elkezdjük művelni.
Elterjedt nézet, hogy „ha el akarsz hagyni valamit, cseréld fel valami mással.” Ez a tendencia jelen van az elmében is, így fordul elő, hogy például aki a dohányzásról leszokik, helyette ösztönösen  keres egy másik pótcselekvést, hogy elfoglalja magát és kielégítse orális késztetéseit: enni kezd. Itt érdemes elgondolkozni mennyire kifizetődő ez a csere hosszútávon. A cigarettázás és a felesleges evés is  radzsasztikus minőségű. Mindkettő ártalmas az egészségre, csak  más módon. Egy ilyen cserével azt érhetjük el, hogy a tüdőnk egészségesebb lesz, de tartósan kövérré válunk és ha belegondolunk, az esetleges tüdőártalmakat, bőrünk korai öregedését, a büdös szagot, felcserélni elzsírosodott belső szervekre, kövér testre és magas vérnyomásra  nem biztos, hogy a legjobb bolt.
Akkor hogyan is?
Tudatosan is felcserélhetjük  a leváltani kívánt szokásunkat egy másikra. Például döntsük el, hogy nem enni fogunk  dohányzás helyett, hanem amikor késztetést érzünk, elvégzünk egy néhány perces légzőgyakorlatot. A légzéstechnikák, pránajáma végzése már szattvikus minőséget hordoz, ezáltal, egy magasabb energetikai tartomány lesz a szokást kiváltó csere „tárgya”. Itt máris érvényesül az a spirituális törvény, hogy ha egy problémát magasabb energetikai szinten oldunk meg, mint amiben jelen van, nem tér vissza.

Ha megváltoztatjuk a nézőpontunkat, -még ha egy káros szokásunk is ébresztett rá arra, hogy valamin változtatni kellene-, és úgy közelítünk a témához, hogy jobb életminőséget,  kiegyensúlyozott lelki életet, harmonikusabb hétköznapokat szeretnék, így másféle tudatossággal foghatunk neki az önmunkának. Nem egy rossz szokás elhagyása van a figyelmünk középpontjában, hanem egy magasabb életminőség, egészségesebb élet megteremtése helyezzük a fókuszunkat.

-Olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amibe kevesebb esély van a belebukásra. Meghatározott ideig végezzünk egy-egy új dolgot, és fokozatosan vegyünk hozzá egy másikat.Így nem egy görcsös akarati nekifeszüléssel állunk neki egy rossz szokás elhagyásának,  hanem fokozatosan felülírjuk a régi szokást.

-Arra figyeljünk, amit el akarunk érni, ne arra, amitől meg akarunk szabadulni.

-Építsünk be szattvikus minőségű napi feladatokat, tevékenységeket. Amennyiben így teszünk és kitartunk mellette, az energiamintázatunkban felülíródik a régi program, tudatosságunk emelkedik, a régi programokat nem görcsös akarással érjük el, hanem automatikusan elhagyódnak.
-Hagyjunk magunknak elegendő időt. Irreális elvárásokat támasztanai magunkkal szemben könnyen kudarchoz és  feladáshoz vezet. A sok éven át, egyre mélyebbre íródó tudati programjaink a legritkább esetben íródnak felül azonnal, ha igen, akkor viszont ez veszélyeket is rejthet magában.
-Köteleződjünk el önmagunk fejlődése mellett. Tartsunk ki és lássuk a célt: a kóros kötödésektől szabad, harmonikus életünket.
Ha segítséggel szeretnél rálépni erre az útra, kattints IDE!
Aki már ráléptek: Vélemények
További írások a témában: Szex csakra tisztítás és erősítés
                                                 Baj van a gyerekkel! Az anya a hibás? 

Ájurvédikus cseresznye kúra

A cseresznye  tökéletes választás a Kapha dósa egyensúlyhiány kezelésére szervezetünkben és remek tavaszi tisztítókúrát  végezhetünk általa. 
Sokaknak először a hashajtó hatása jut eszébe, de a cseresznye általi többszöri, lazább székletürítés nem betegség, csupán a ternészetes tisztulás része. 

Tavaszi méregtelenítés

A beleknek szükségük van a táplálék megfelelő feldolgozására és hasznosítására, hogy a szervezetet tisztán és egészségesen tartsák. Ha ez nem sikerül, a felesleges anyagok felgyülemlenek és károsítják a bélflórát, ami megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását.

10 milliószoros napok

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek. Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak...