Hogyan függ össze a táplálkozásod a tudatállapotoddal?

Szerző: | 2019.febr.17. | Életmód

Az anyagi természet három kötőrereje, a radzsasz, a tamasz és a szattva az, ami által az egónk kifejeződik a világban. Ez az a három univerzális dinamika, ami meghatározza működésünket a hétköznapi életünk folyamán.

Étkezési szokásainkat is ezek határozzák meg és nekünk is van beleszólásunk a tudatos étkezés által abba, hogy milyen tudati minőséget erősítünk az általunk fogyasztott ételek által.

A háromból a szattvikus a legfinomabb, legmagasabb minőség.

Tiszta, harmonikus, kiegyensúlyozott, világos, nyugodt, az anyagi világ legtisztább minősége, boldogság, tudás és bölcsesség jellemzi.

Ezt a minőséget tápláljuk, ha a következő tulajdonságú ételeket fogyasztjuk:

-friss zöldségek, gyümölcsök, forralt víz, desztillált víz, gyógyteák,magvak, hüvelyesek, gabonák, méz, nem finomított élelmiszerek,csíráztatott magvak, tej és tejtermékek.

A radzsasztikus minőség a szenvedély erejét jelenti.

Ezt a minőséget tápláljuk magunkban, a szélsőséges ízvilágú ételekkel. Ami túl édes, túl keserű, túl csípős, túl savanyú, túl nagy mennyiségű:

-hagymák, kávé, fekete tea, só, csoki, húsok és halak.

A tamasztikus, a legalacsonyabb, a sötét minőség.

Az ide tartozó ételekkel a sötétség minőségét, a lustaságot, a negatívumokat támogatjuk.

-minden órákig, vagy napokig álló étel, összeérlelt ízeket adó ételek, újramelegített, mikrohullámú sütőben elkészített és melegített élelmiszerek, azok az ételek, amiket 3 óránál tovább főzünk vagy sütünk, húsok és alkoholtartalmú dolgok.

Hogyan fogj hozzá?

Étkezési szokásaink megváltoztatásával sokat tehetünk nem csak a testi, de a szellemi és érzelmi egészségünkért is.  Fontos, hogy megfontolt döntés eredménye legyen, és ne akarjunk hirtelen az egyik végletből a másikba esni, mert a drasztikus változásokat nem bírja könnyen az elménk és a hirtelen nekifutásnak könnyen kudarc lehet a vége. 

Kis lépésekkel, apró változtatásokkal érdemes elkezdeni.  Mindenkinek abból kell indulnia, ahol éppen van, ezért csupán támpontokat lehet adni, ezek a következők: 

-egyszerre ne vonjunk meg magunktól több dolgot. Ha hirtelen és végletesen akar valaki új útra térni, erős elvonási és tisztulási tünetei lehetnek, amik akadályozhatják őt a mindennapi feladatainak teljesítésében. 

-fokozatosan építsünk le étrendünkből tamasztikus ételeket. Ha mindennap ettünk húst, azt először lecsökkenthetjük például heti 5 napra, majd néhány hét után minden másnapra.

-ugyanilyen fokozatossággal építsük be az új elemeket is: ha nem ettünk nyers zöldségeket és gyümölcsöket, számítsunk rá, hogy eleinte okozhat hasmenést.  

-egyéb cselekvéseinkkel is törekedjünk a szattvikus életvitelre. Iktassunk be életünkbe rendszeres meditálást, sok sétát vagy egyéb mozgás a természetbe, tegyünk jókat másokkal viszonzás várása nélkül, hallgassunk mantrákat.

-alkalmazz valami technikát, módszert, ami emeli a tudatosságodat és tisztítja az elméd.  Sokaknak ezektől automatikusan megváltoznak az étkezési szokásai, szinte erőfeszítés nélkül, mert magasabb rezgésszinten már nem kívánja a testük a tamasztikus minőségeket.

 

INTENZÍV CSAKRA TANFOLYAM márciusban! 

Minél több a tamasztikus étel fogyasztásunk a tudatállapotunk annál zavarosabb, a gondolataink negatívak, depresszívek, rosszindulatúak és betegségekhez vezetnek. 

Minél több a radzsasztikus étel az étkezésünkben, annál szenvedélyesebbek vagyunk, vágyaink újra és újra abba hajszolnak minket, hogy kielégítsük őket, és mégis,mintha ez sosem akarna sikerülni. Ha elértünk is valamit, akkor lesz egy újabb vágy ami hajt minket. 

Minél több a szattvikus étel amit fogyasztunk, annál könnyebbé válik számunkra a belső béke elérése, az ítéletmentes hétköznapi élet, önmagunk és mások elfogadása.

Tavaszi méregtelenítés

A beleknek szükségük van a táplálék megfelelő feldolgozására és hasznosítására, hogy a szervezetet tisztán és egészségesen tartsák. Ha ez nem sikerül, a felesleges anyagok felgyülemlenek és károsítják a bélflórát, ami megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását.

10 milliószoros napok

A Tízmilliószoros napok a Nagy Buddha napok, minden évben négy ilyen nap van,  ezek a tibeti kultúra legfontosabb napjai, melyek minden évben, a Hold járása alapján különböző napokra esnek. Ezeken a napokon, tetteink és gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak...

A neurotikus pozitivizmus 

Te hallottál már a neurotikus pozitivizmusról? Ezt  a kifejezést a lányom egyik osztálytársának az anyukájától hallottam először és amikor rákerestem a neten nem dobott ki rá semmit. Így közvetlenül a megalkotójától ismerhettem meg. Igazából ő egyszerűen csak nekem...